Șomajul nu mai e pe placul românilor: viața tot mai scumpă i-a trimis la muncă

de: Mădălina Bahrim
04 05. 2022

Ultimele luni au adus provocări financiare uriașe pentru bugetele familiilor din România. Chiar și persoanele care câștigă venituri peste media națională resimt presiunile inflaționiste și se confruntă cu probleme și neajunsuri, de la o lună la alta. Această situație i-a determinat pe mulți dintre conaționalii noștri să renunțe la indemnizația de șomaj și să se angajeze.

Cele mai recente statistici realizate în blocul comunitar indică faptul că rata anuală a șomajului înregistrează scăderi importante.

Tot mai mulți oameni se angajează atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, iar România cunoaște un fenomen atât de puternic din această perspectivă, încât ne regăsim printre statele membre ale UE care au cele mai mici rate anuale ale șomajului.

Care e situația șomerilor din România, de fapt

Potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), rata şomajului în Uniunea Europeană a scăzut la 6,2% în martie, de la 6,3% în luna precedentă şi 7,5% în perioada similară din 2021.

La noi în țara, rata anuală a șomajului este chiar mai mică de atât, evaluată de specialiști la numai 5,7%.

Ne situăm mai bine chiar și decât media înregistrată de cele 19 state europene care au adoptat moneda euro. Aici, rata şomajului a scăzut la 6,8% în martie, de la 6,9% luna precedentă şi 8,2% în perioada similară din 2021.

Per ansamblu, cele mai mici rate ale şomajului în martie se înregistrau în Cehia (2,3%), Germania (2,9%), Polonia şi Malta (ambele cu 3%).

Există și țări cu o rată uriașă a șomajului și, din fericire, noi nu facem parte din această categorie. Ar fi vorba, conform datelor Eurostat, despre Spania (13,5%) şi Grecia (12,9%).

Aceeași analiză Eurostat scoate la iveală faptul că în Uniunea Europeană avem mai mulți șomeri de sex feminin decât de sex masculin. Pentru prima categorie s-a înregistrat o rată anuală a șomajului de 6,6% în luna martie, iar pentru cea de-a doua, de 5,9%, în scădere faţă de 6% în februarie.

Tinerii sunt categoria puternic afectată de șomaj. Se pare că în luna martie erau nu mai puțin de 2,579 milioane de tineri (sub 25 de ani) care nu aveau încă un job oficial. Acesta este numărul pentru întreaga Uniune Europeană. Pentru zona euro, ar fi vorba despre 2,098 milioane de tineri fără loc de muncă.